Блог за интериорен дизайн

За любовта към дизайна като за любов от пръв поглед

Любовта има различни измерения и едно от тях е свързано с професията. Да обичаш работата си и да приемаш професията си за лично призвание, независимо от бранша, е водеща отправна точка по пътя към успеха.

Затова всеки би описал по свой начин професионалната си страст, но Николета Кръстева определя любовта си към дизайна като любов от пръв поглед. Какво всъщност подхранва тази любов и кои са любимите й аспекти в интериорния дизайн ще разберете от едно лично и много искрено интервю.

  1. Кое те накара да избереш интериорния дизайн за професия?

Винаги съм искала да имам възможността да подобрявам заобикалящата атмосфера, тъй като тя влияе пряко върху качеството на живот и сетивата на човек. Всеки иска да живее в красив и уютен дом, да работи в комфортен офис и да се храни във все по хубави ресторанти. Реално интериорният дизайн предлага широка гама от възможности това да се случи на практика и съм щастлива, че професионалният ми път върви в тази посока.

Категорично никога не съм се колебала с какво искам да се занимавам професионално. От много ранна детска възраст бях избрала моето призвание. Учих във френска гимназия, за да съм подготвена за обучение в университет във Франция. Завърших бакалавър там със специалност „Пластични изкуства“ и след това се върнах в България. Веднага записах магистратура по интериорен дизайн в Нов български университет и още преди да придобия магистърската си степен през 2009 г. основах интериорното ми студио EXTRAVAGANCE design.

  1. Какво обичаш най-много в работата си?

Всеки нов проект е строго индивидуален, което само по себе си е провокация за вдъхновението, креативността и нестандартното мислене. Именно наличието на предизвикателства в работата ми го обичам най-много, защото те ни помагат всеки път да надминаваме себе си и да ставаме по-добри в това, което правим.

  1. Кой момент от интериорното проектиране харесваш най-много?

От процеса на проектиране на даден интериор най-вълнуващо за мен е самото началото. Това е етапът, в който определяме стила, материалите, цветовете и цялостното усещане, което искаме да излъчва интериора. Реално полагаме основите на интериорната концепция и определяме съставките за постигането на една съвършена композиция от баланс, хармония и практичност, в която индивидуалността е поставена винаги на преден план. Няма как да не спомена и процеса по реализация на самите интериорни проекти, защото това е моментът, в който създадените визуализации оживяват пред нас. Ето защо смело мога да кажа, че от проектирането харесвам най-много стартовия етап, но обожавам реализацията на интериорния проект.

  1. Кой е любимият ти интериорен стил и цвят?

Всеки стил има своята красота и предимства, но аз и екипа ми се чувстваме в свои води най-вече, когато създаваме модерни интериори. В работата си следваме изчистени и модерни линии, без хаос и добавяне на излишни предмети.

Предвид, че съм френски възпитаник, определено имам афинитет към френския аристократизъм в интеиора и за не малко проекти създаваме еклектични концепции, съчетаващи модерна визия, класически рамки по стени и ефирни декоративни елементи по таваните. Това до голяма степен е част от индивидуалния почерк на EXTRAVAGANCE design.

Относно цветовете, безспорно съм почитател на монохромната палитра и обожавам най-вече топлия бежов нюанс, който създава усещане за безграничен уют.

  1. От къде черпиш вдъхновение в работата си, кое те вдъхновява от сърце?

Всичко около нас може да се превърне в източник на вдъхновение. Просто трябва да отворим сърцето си за новото и да сменяме по-често ъгъла на гледната точка. Това се старая да прилагам на практика като при всички случаи най-силните за мен източници на вдъхновение идват с пътуванията до различни дестинации и красиви места, както и докосването до природа. Формите и цветовете, които природата създава са толкова много и толкова различни… Със сигурност природата е един неизчерпаем извор на вдъхновение.

  1. Кое продължава да подхранва любовта ти към дизайна и днес?

Доволните клиенти са ключовият мотиватор за мен и с всеки успешно реализиран проект любовта ми към дизайна става още по-безусловна. Тази любов от своя страна пък подхранва стремежа ми не просто да отговорим на клиентските очаквания, а да ги надминаваме, да постигнем повече от желания резултат, да надминаваме мечти, че дори и самите себе си – всеки ден и при всеки следващ проект.

В една професия за да постигне човек желаните успехи, трябва да вложи не само труд и постоянство, а и сърцето си в нея. Само, когато гориш в работата си и всеки ден с ентусиазъм и желание се впускаш в предизвикателствата към нея, се постигат стойностни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*