Блог за интериорен дизайн

Цветовете на 2022 г. – тенденции и значение

С идването на всяка нова година темата за цветовете излиза на преден план. Различни компании представят своето виждане за цвят на годината и така започва формирането на тенденции, които оказват определено въздействие върху редица браншове, включително и при интериорния дизайн.

Нека ви покажем едни от най-известните компании в областта на тонирането и цветовите стандарти какви нюанси са определили като ключови за 2022 г.

  • PANTONE – цвят Very Peri

Източник: PANTONE

Институтът PANTONE е световен авторитет в областта на цветовете и създател на професионални стандарти за цветове и цифрови решения за дизайнерската общност. От PANTONE определиха Very Peri за цвят на 2022 г. Живеем във времена на трансформация и този цвят според тях се явява символ на глобалния дух на времето и прехода, през който преминаваме. Новият им цвят по свой начин изразява смело присъствие, насърчава личната изобретателност и креативността. Смесвайки верността и постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното, този най-жизнерадостен цвят спрямо всички сини нюанси на PANTONE се явява безапелационна смес от новост.

  • Benjamin Moore – цвят October Mist 1495 (Октомврийска мъгла)

Източник: Benjamin Moore

Компанията Benjamin Moore е сред лидерите на пазара за производство и разработка на първокласни бои за дома. Може да се каже, че създадените от тях бои са равносилни на стандарт за съвършенство. За цвят на 2022 г. те определиха т. нар. Октомврийска мъгла (October Mist) 1495. С този зелен нюанс близък до резеда от компанията считат, че може да се отвори място за творчество в едно помещение. Той фино се позициониране в пространството и едновременно с това насърчава индивидуалното изразяване.

  • Sherwin-Williamsцвят Evergreen Fog (Зелена мъгла)

Източник: Sherwin-Williams

Още една водеща компания за бои от САЩ представи за 2022 г. един много приятен и излъчващ спокойствие цвят в зелената гама, който носи неслучайно името Зелена мъгла. Това е един универсален и успокояващ нюанс, с препратки към хамелеон на великолепното преливане от зелено-сиво към фин син оттенък. Този нюанс според  екипа на Sherwin-Williams е семпло, но изискано визуализиране на красотата, това е органичен цвят за пространства, които жадуват за фин, но зашеметяващ нюанс.

  • Behr цвят Breezeway

Източник: Behr

Цветът на 2022 г. според Behr е с емблематичното име  Breezeway. Този синьо-зелен нюанс пряко се асоциира с релакс и носи в себе си морски препратки.  Излъчването на този цвят се сравнява с пречупване на слънчевите лъчи през фино зелено стъкло и с глътка чист въздух. Breezeway изразява мир и спокойствие, пробужда сетивата и стимулира енергичността.

  • PPG – цвят Olive Sprig (Маслинов извор)

Източник: PPG

Експертите на PPG определиха за цвят на годината Olive Sprig. Този цвят също е в зелената гама, но е по-наситен спрямо посочените вариации до тук от други компании. Olive Sprig излъчва спокоствие и с примамливата си зелена същност подражава на усещането за успокояващо алое вера или ароматно растение. С такъв цвят може да се озари всяко пространство и да се изпълни с органична жизненост. PPG го определят като универсален цвят, който еднакво красиво изглежда както в интериорни, така и при екстериорни композиции.

Безспорно се вижда, че цветът на 2022 г. според PANTONE е много по-смело цветово решение, а при останалите 4 компании цветът на годината се движи в зелената гама. Всеки цветови вариант носи свой заряд и в интериорния дизайн към използването на определен нюанс трябва да се подхожда много внимателно и прецизно. Да се съобрази с помещението, целта и основната концепция.

Затова, както винаги сме казвали, трендовете са нещо преходно и в никакъв случай не бива да ги следваме безусловно, особено когато става въпрос за интериор. Хубаво е да залагаме на цветни акценти в лесно заменими предмети и по-специално в декорацията. Така интериорът ще има своята актуалност във всеки един момент и усещането за уют ще е водещо.

 Източник на водещата снимка към статията: Sherwin-Williams

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*