Блог за интериорен дизайн

Скритите сили на интериорния дизайн

Интериорният дизайн е не просто източник на красота и съвършени линии, които будят възхищение. Той си има своите специални сили, които преминават отвъд видимото и намират израз в усещането, което интериорът носи със себе си. Затова в центъра на всеки дизайн винаги стои . Така стигаме до няколко ключови въпроса, чиито отговори разкриват какви са скритите сили на интериорния дизайн. Вижте кои са те в следващите редове.

Какъв емоционален заряд ни предава организацията на мебелите и предметите в едно помещение?

Интериорният дизайн оказва огромно въздействие върху нашето съзнание и подсъзнание. Колкото и да не ви се вярва самото разположение на мебелите в дома или офиса може да ви накара да се чувствате по различен начин.

Симетричният дизайн създава непоколебимо усещане за баланс, успокоява сетивата и спомага да се постигне много по-плавен и бърз преход от фокус върху цялостната визия на помещението към фокусиране на погледа върху отделените елементи в интериора.

Лесното възприемане на симетричните пространства ги прави до известна степен по-приятни и предпочитани както на подсъзнателно, така и на съзнателно ниво. Затова около фокусната точка в едно помещение (това може да е камина), ако разположим симетрично предмети, то ефектът няма да закъснее. Перфектен друг пример за симетричност в интериора е поставяне на двойка нощни шкафчета в спалнята или пък симетрично монтиране на осветителни тела до леглото.

Според проучвания в областта на психологията симетрията предизвиква у хората позитивна нагласа. Това само по себе си показва, че интериорният дизайн може да създава заряд от емоции, които да ни правят по-малко или повече щастливи.

Няма как да не отдадем нужното значение и на асиметрията. Благодарение на нея всъщност се придава дълбочина и автентичност в интериора. При проектиране на интериора за някои помещения понякога асиметрията е необходимост. Всичко зависи от обема и разпределението на помещението, както и от желания ефект.

Асиметрията е силата на интериора, която умее да грабва интереса и да го задържи за дълго време. Чрез нея се създават онези нестандартни нотки в дизайна, будещи усещане за уникалност и индивидуализъм. Оригиналните и несрещани решения в интериора, които не следват непременно една линия на подреденост и ритмичност, са тези, които просто няма как да останат незабелязани.

Как цветовите съчетания в интериора влияят върху настроението ни?

Психологията на цветове е обширна материя и може да намерите какво ли не по темата. В интериорния дизайн е от ключово значение как съчетаваме цветовете, за да се получи ефектна и балансирана визия, която да носи в себе си правилната сетивност. За подсилване на уюта в един дом например използването на земни тонове в бежовата гама е повече от препоръчително. От друга страна, залагането на по-ярки цветове като акцент по стени или като част от интериорните елементи и декорацията създава динамичност.

Всеки цвят въздейства по различен начин на съзнанието и отключва различни сетива. Едни цветове спомагат за постигане на по-голяма концентрираност и усилване на производителността, което ги прави предпочитани за офиси, включително и за домашни работни кабинети. Други пък създават спокойствие, усещане за свежест, чистота и комфорт. Напоследък цветовите комбинации във офисите много наподобяват на тези от жилищния интериор, за да се създаде максимално комфортна среда. Разбира се, всичко много зависи от цялостната интериорна концепция на даден офис и вида дейност на фирмата.

Накратко, всеки цвят си има свое значение, а в съчетание с други нюанси може да създаде експлозия от емоции. Затова интериорния дизайн има в себе си силата да преоткрива подходящите за дадено помещение цветови комбинации, които да носят балансиран енергиен заряд и приятна за окото и сетивата обща картина.

Как хармонията между естетика и комфорт се пренася като усещане у всеки, докоснал се до интериора?

Да се създаде красива и впечатляваща интериорна визия е само едната част от пъзела на успешния дизайн. Залагането на функционални решения, гарантиращи усещането за комфорт е другата ключова част. Създаването на удобства в интериора към едно помещение категорично не означава, че те не могат да бъдат реализирани по елегантен начин, така че цялостната визия да създава чувство за възхищение.

В това начинание на помощ идва интериорният дизайн, чрез който се постига баланс между естетика и практичност. Не бива едното да взема превес над другото, а да вървят в синхрон, който ни дава нужната доза удобство без да губим усещане за удовлетвореност и наслада от визуалната подредба.

Правилното усвояване на едно пространство при възможно най-практичното разпределение е основна задача в интериорни дизайн. Всеки иска да открива в дома си балансирано усещане между изящество и комфорт и то се постига, когато формата следва функцията и се влага креативност с поглед към постигане на хармоничност до най-малкия детайл. Това е тънкото изкуство в интериорния дизайн, чрез което се повлияват не само емоциите на човек, но и разбиранията му за изящество, естетика и комфорт.

Съвсем ясно и дори осезаемо е колко голямо влияние има интериора върху нас. Той има силата да въздейства върху сетивата като ни мотивира, успокоява и балансира емоциите в нас, а много често пробужда ентусиазма и усмивката ни със замах.  Все пак на всеки се е случвало да остане запленен от красотата на даден интериор само от един поглед и да усети необясним прилив на емоции, особено ако става въпрос за дома му. Затова е важно да отделим нужното внимание на интериора, в който живеем и работим, за да използваме силите на интериорния дизайн изцяло в наша полза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*