Блог за интериорен дизайн

Мисия „Home Office“

В динамиката на съвременния начин на живот и работа понятието „Home Office“ не се нуждае от специални пояснения. Много професии позволяват да се работи от вкъщи, а развитието на технологиите и дигитализацията дават богат набор от решения, които спомагат работния процес да тече безпрепятствено, дори от вкъщи. Има ситуации, в които този вариант на работа обаче се превръща в нещо повече от необходимост и точно сега е такъв период. Затова ще споделим с вас няколко идеи за подпомагане на работата от вкъщи през призмата на интериора и декорацията, както и ще ви дадем нагледни примери с наши проекти, които сме реализирали.

Да разполагаме със свое кътче у дома, което да играе ролята на мини офис е нещо повече от мечтано удобство. Създаването на уютен и функционален домашен офис не е невъзможна мисия, но има няколко важни аспекта в интериора, на които трябва да се обърне внимание.

Преди всичко обособяването на офис в едно жилище зависи от пространството, с което разполагаме за целта. Предвид този фактор, основните вариантите са два – отделяне на специално помещение, което да използваме за домашен офис, ако разполагаме с достатъчно площ, или да си създадем свое кътче за работа към някоя от стаите.

 

Когато се спираме на варианта да създадем офис кът към някое помещение, обикновено това става към всекидневната или спалнята. Ако не разполагате с голямо пространство към спалнята си, спокойно може да обособите място за работа, като добавите само бюро с подходящ размер към интериора. Имайте предвид, че подобно бюро може да се използва и като тоалетка. Това определено ще бъде практично решения, особено за дамите.

При липса на време и възможност за големи промени, може да подходите креативно и да превърнете някоя налична маса в жилището ви в работно бюро или да използвате за целта тоалетка, ако разполагате с такава. Вижте няколко нагледни примера от наши проекти, показващи как тоалетката може да се използва без проблем и за работно място.

Друг подходящ вариант за работа от вкъщи, както казахме, може да намерите във всекидневната. В някои наши проекти сме имали за задача да създадем специален работен кът към дадена всекидневна, но и без наличието на такъв може да си създадете подходящи условия за работа от комфорта на хола ви. Трапезната или холната маса могат да ви послужат за работно бюро. Преди всичко е важно да ви бъде удобно.

Чувството за комфорт към домашния ни офис може да го подсилим с подходяща декорация. Ето няколко идеи, които лесно може да реализирате:

  • Повече осветеност с нощна лампа върху бюрото или масата, от която работите. Може да добавите и лампион близо до работния ви кът, който също ще ви даде необходимата допълнителна светлина и най-вече удобство при работа.
  • Внесете нотка свежест, като поставите до себе си декоративна зеленина или пък ваза с цветя. Това ще създаде още по-приятна атмосфера за работа и то не само за дамите.
  • Повече уют… Все пак сте в дома си и може да си позволите лукса да работите в обстановка, каквато на вас ви харесва. Затова подсилете чувството за уют като добавите към интериора предмети като декоративни свещи, ароматни пръчици или пък рамки със снимки. Подредете ги така, че да не заемат голямо пространство от обособеното място за работа и да не ви пречат.
  • Вместо офис ораганайзер за химикалки и други пособия, може да използвате стъклени чаши с различна височина, свещници или малки вазички. Така ще имате не само подредено бюро, но и с ефектна визия. И още нещо… Органайзерите за тоалетни принадлежности, кутиите за бижута и мини етажерките също могат да бъдат от полза за постигане на повече подреденост в домашния ни офис.
  • Компактността е от голямо значение, когато става въпрос за работа от вкъщи. Ако използвате масата в хола или в трапезарията за работа, то със сигурност ще ви бъде трудоемко да подреждате всеки ден на нея любимите си декоративни предмети и да ги махате, щом приключите работата си. Затова действайте компактно, но не се лишавайте от нещата, които спомагат работата ви да върви по-леко. Идеалното решение е да използвате поднос, в който да подредите всичко, което искате да виждате на работното си място. Така всичко ще бъде на едно място и когато приключите с работата, ще може да го преместите много бързо и да освободите масата за ползване по предназначение. Подносът може да е в различна форма и от материал, който на вас ви харесва най-много.

В крайна сметка, когато работите от вкъщи, е важно цялостната атмосфера в дома да е спокойна и да зарежда с вдъхновение, но в същото време и да успокоява сетивата. Вие знаете най-добре кое подхранва креативността и продуктивността ви, но винаги на първо място поставяйте удобството. Все пак целта на всеки домашен офис е да предоставя удобно място за работа, което съчетава комфорта на дома с организираността на офис пространството. И не на последно място, не забравяйте, че грижата към дома е грижа към самите нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*