Блог за интериорен дизайн

По пътя на вдъхновението от EXTRAVAGANCE design до Париж и обратно

Създаването на добър интериорен дизайн, в който личи иновативен подход, е свързано с постоянно следене на новостите в бранша и търсене на вдъхновяващи решения. Както не веднъж сме казвали, вдъхновение може да намерите във всичко. Просто трябва да отворите ума и сърцето си за заобикалящата ви действителност и ще видите, че вдъхновението може да се появи от там, където най-малко очаквате.

Има обаче места, които преливат от източници на вдъхновение и ви поставят в позицията на колекционер на атрактивни идеи. Такова място е Париж, особено по време на международното изложение за интериорен дизайн и архитектура MAISON & OBJET.

По време на тазгодишното му издание бяха представени редица атрактивни решения за ефектно декориране на дома и конфигурации за пресъздаване на интериорен дизайн от висок клас. Вместо да ви разказваме за тях, ще ви ги покажем съвсем нагледно в някои от бъдещите проекти на студио EXTRAVAGANCE design, тъй като вече сме ги включили в няколко наши концепции за жилищен интериор.

Подробна информация и много снимки от изложението със сигурност ще намерите в онлайн пространството. Затова нека обърнем по-специално внимание на места извън изложението, които провокират с не по-малка сила креативността и вдъхновението. Като за начало ще се спрем на уникалната украса, която хотел Four Seasons – Hôtel George V бяха създали в специалната зона за снимки. Един от забележителните акценти в тази празнична декорация бе пресъздаденото в реални размери стъклено иглу, покрито отвътре с мрежа от светещи лампички.

Реално декорацията е вдъхновена от празничната вълна през декември, но настроение, което носи в себе си, буди възхита без значение от сезона и месеца. Блясъкът и стилната аранжировка могат да бъдат приложени като съчетание и в интериора на домове и ресторанти.

Забележително изглежда и интериорната конфигурация във фоайето на хотел Peninsula. Тя представлява специална осветителна инсталация от спускащи се от тавана кристални листенца над внушителни по размер камъни по пода. Съвсем спокойно може да се създаде подобно интериорно творение и за жилищен интериор, съобразено със спецификите му, разбира се. Сходна конфигурация реално е подходяща за големи салони на къщи или за създаване на атрактивен кът към някоя просторна всекидневна. В един от коридорите на хотела пък е позиционирана каменна статуя, зад която се прокрадва ефирно осветление. Тя също грабва погледа и може да влезе в ролята на източник на вдъхновение.

В някои от търговските центрове в Париж също може да се сблъскате с атрактивни дизайнерски композиции. Например в търговски център на Champs-elysées има изградена стена с обособени боксове за очила. Осветление има само във тези боксове, което създава ефектна визия и акцентът пада само върху артикулите на стената. Подобен вариант може да се проектира и в условията на едно жилище. Такава стена с известни модификации, разбира се, би стояла добре в помещение, предназначено за дрешник. В по-малък мащаб подобен вариант на стена може да се вмъкне и в интериор на баня. Определено това е идеен дизайнерски подход, който може да намери различен прочит и приложение.

Интересен интериорен дизайн се вижда на входа на друг парижки търговски център. Още с влизането се грабва погледа от нестандартната светлинна инсталация, използвана за облицоване на стените и пода. Използвана е по-мека и топла светлина, така че на фона на нея изпъкват видимо подредените една до друга бели фигури, които сякаш посрещат посетителите на центъра.

Няма как да останете равнодушни пред дизайна, който е проектиран за магазините на Dior и Louis Vuittons в Париж.

В момента във всеки магазин на Louis Vuittons на преден план в интериора е флоралната тематика, подплатена от декорация с градински орнаменти. Някой от тези орнаменти са с необичайно големи размери, като пейката от снимката по-долу. Това определено е източник на внушителна декорация с нотки креативност.

Флоралните елементи са чудесен съюзник в създаването на красиви интериори за обекти от различен тип. Чрез тях се прави една естествена и практична препратка към природата, която внася лекота и свежест в интериора.

Сами виждате, че когато се огледаме хубаво около себе си може да открием идеи за нови дизайнерски проекти без да се налага да ги търсим в учебници и на изложения. Разбира се, едното не изключва другото. Те вървят по-скоро ръка за ръка, но е важно да не забравяме, че вдъхновението не познава правила и тенденции, то може да се събуди от дребен елемент, който да ни предизвика да създадем нещо наистина голямо.

 

Автор: Николета Кръстева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*