Блог за интериорен дизайн

Цветовете на уюта и топлината

Няма универсална цветова комбинация, която перфектно да се вписва във всеки интериор, но има една цветова гама, която със сигурност придава повече уют и топлина към дизайна. В тази цветова гама попадат нюансите в бежово и кафяво, които попадат в категорията на т. нар. „земни тонове“.

Съчетанията между земни цветове създават усещане за спокойствие в едно помещение, независимо дали става въпрос за спалня, трапезария или кухня.  С тези топли тонове се създадат много фини препратки към природата в интериора. Те могат да бъдат използвани като основи цветове за паркета, завесите, килима или пък за стените.

Кафявият цвят основно се асоциира с комфорт, стабилност и спокойствие. Този цвят предизвиква усещане за естественост, тъй като често се среща в природата. Ето защо чисто психологически създава усещане за надеждност, сила и безопастност, което го прави много подходящ цвят за жилищни интериори. От своя страна бежовият цвят се явява олицетворение на баланса и топлината. Присъствието на бежово в интериора спомага за постигане на вътрешно равновесие и спокойствие у човек. Предвид всичко това, става ясно защо използването на земни тонове в една спалня спомага тя да се превърне в уютно кътче за отдих и уединение. Точно както е при кашмирената идилия на следващата снимка.

Много често към топлите земни нюанси в интериора се добавя и бял цвят като ефирно допълнение. Като един универсален цвят на чистотата бялото създава непреходност от към тенденции в интериора, еднакво впечатляващ е по всяко време на деня и нощтa и най-вече идеално се комбинира с други цветове. Неутралността на белия цвят спомата за постигането на баланс в интериора.

Не случайно комбинацията между земни тонове и бяло намира място и в интериора на бани. Чрез съчетаването им през призмата на различни по вид материали или пък чрез атрактивни геометрични конфигурации се постигат приветливи и изключително стилни интериорни съчетания за баня.

Както казахме, няма помещение, в което цветовете на уюта и топлината да не бъдат добре дошли, но прилагането им към интериора на една всекидневна е от особено значение, тъй като това е мястото, където се събира цялото семейство и е много важно от него да струи комфорт и привлекателност. С умело преплитане на светли бежови нюанси може да се подсили чувството за свободно пространство в една всекидневна и да се създаде лекота и ефирност, които да повлияят значително на настроението, което излъчва интериора.

Не бива да забравяте, че интериорът е комплекс от много различни по вид компоненти, а цветовете са само една, макар и важна част от тях. Затова постигането на желания резултат по отношение на интериорния дизайн на едно жилище, офис или друг обект е необходимо да разглеждаме всеки елемент както поотделно, така и в неговата обвързаност с всичко останало.

В крайна сметка цветовите комбинации в интериорния дизайн могат да бъдат изключително разнообразни и изборът много зависи от избрания интериорен стил и усещането, което целим да предадем чрез дизайна. Ако обаче искате да се радвате на уютна атмосфера, предизвикваща спокойствие и зареждаща с топлина и положителни емоции, то по отношение на цветовете винаги може да се доверите на палитрата на земни нюанси.  Няма да сбъркате и ако доверите съчетаването на цветовете в интериора и въобще цялостното му създаване на професионалист. Тогава гарантирано ще получите желания интериор без компромис с качеството и с усещането за уют и комфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*