Блог за интериорен дизайн

Без какво не може добрият дизайн

В интериорния дизайн всеки детайл е от значение и има важна роля за създаването на цялостната визия. Има обаче елементи, без които добрият дизайн не може.  Разбира се, няма универсална рецепта за създаване на перфектен интериор, но има няколко ключови съставки, които имат задължителен характер, ако искаме резултатът да е впечатляващ. Тези съставки ние определяме като „великолепната петорка“ в дизайна.

  1. Хармония

Цялостното усещане, което един интериор носи, трябва да излъчва преди всичко хармония. Задължително е да има синхрон между интериорните линии и елементи, за да не се създават разностилни концепции, които си противоречат една на друго. Това би създало претрупана визия, която вместо да радва погледа да натоварва. Освен, ако не търсим еклектична визия. Когато интериорът върви в една линия хармоничността в дизайна е постигната успешно.

  1. Баланс

Баланс при интериора трябва да има във всичко – в стиловете, обзавеждането, цветовете, материите, декорацията и т. н. За да се създаде комфортен интериор, чувството за баланс трябва да се усеща във всеки ъгъл от съответната концепция. Балансът трябва да личи не само в цялостната визия, но и да се открива индивидуално във всяко помещение от общия обект.

  1. Практичност

От практичността започва и завършва както проектирането, така и реализацията на интериора. Без значение дали става въпрос за жилищен или обществен обект практичността винаги върви ръка за ръка с визията. Създаването на максимално функционално разпределение на пространството и подходяща подредба на мебелите в него е изключително важно за нас. Колкото по- практичен е един интериор, толкова по-удобен и желан бива той.

  1. Комфорт

Любимото на всички ни чувство за комфорт няма как да не е част от задължителните елементи на добрия дизайн. Комфортът сам по себе си е естествено следствие на практичността. Използването на удобни мебели, подходящото декориране и отделянето на специално внимание, дори върху най-дребните детайли спомагат за създаването на дизайн, в който комфортът личи от километри. Интерпретацията за комфорт според различните обекти си има специфика и тя трябва да бъде отразена в интериора. За жилищата комфортът се препокрива с чувство за уют, спокойствие и възможност за отдих. При офис интериора обаче под комфорт се разбира удобство, вдъхновяваща визия, условия подсилващи продуктивността. Във всички случаи комфортът в дизайна е равносилен на практичност и уют в едно.

  1. Креативност

Креативността е перлата в короната на добрия дизайн. Чрез нея се създават интериорни съвършенства, в които всички изброени до тук елементи (от хармония и баланс до комфорт и практичност) се съчетават в едно. С креативен подход и мисъл се проектират интериорни решения, които успешно комбинират красива визия с функционално приложение. Големите дози креативност в дизайна спомагат всеки обект, без значение от първоначалния му вид, да се сдобие с интериор, за който дори не сте си представяли, че може да съществува.

Добрият дизайн не е невъзможна мисия. Когато в него присъства представената от нас „великолепна петорка“ няма как да всичко да не заеме своето правилно място. Нека не забравяме, че всеки интериорен проект е предизвикателство, към което трябва да се подхожда смело, с професионализъм и най-вече с персонално отношение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*